Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor opleidingen aan werknemers

04/03/2021

Sinds dit jaar bestaat er een nieuwe fiscale vrijstellingsmaatregel met betrekking tot werknemers die opleidingen volgen. Met dit initiatief wil de overheid werkgevers aanmoedigen om meer opleidingen te voorzien voor hun werknemers. Uiteraard zijn er aan deze maatregel wel enkele criteria gebonden, namelijk:

  • Grote onderneming? Dan geldt deze vrijstelling enkel als de opleiding minstens 10 dagen duurt binnen een ononderbroken periode van 30 kalenderdagen.
  • KMO die voldoet aan de wettelijke omschrijving van een kleine vennootschap volgens 1:24, §§1-6 WVV ? Dan zijn 5 dagen in een ononderbroken periode van 75 kalenderdagen voldoende.
  • Werken je werknemers ’s nachts of in ploegenarbeid én krijg je daardoor recht op een vrijstelling met betrekking tot de doorstoring van de bedrijfsvoorheffing, dan geldt de volgende regel: de opleiding duurt minstens 10 dagen en moet plaatsnemen in een ononderbroken periode van 60 kalenderdagen.
  • Alsook moet de werknemer moet minstens 6 maanden bij jou in dienst zijn om korting te krijgen op de bedrijfsvoorheffing!

 

Wat met informele of wettelijke opleidingen?

Zowel formele als informele opleidingen zijn voor jou als werkgever een beroepskost én kunnen in aanmerking komen tot deze vrijstellingsmaatregel. Desondanks gelden er voor de informele opleidingen bijkomende voorwaarden. Zo mogen deze niet meer dan:

  • 10% van de minimale duur van 10 dagen betrekken;
  • of in geval van een kleine onderneming 20% van de 5 dagen bedragen

Is de opleiding wettelijk opgelegd, ofwel voorzien in een CAO, dan vervalt het recht op de vrijstellingsmaatregel sowieso.

 

Cijfervoorbeeld

Meer informatie omtrent de uitgebreide voorwaarden kan je terugvinden via de site van VLAIO. Hoe je de berekening van de vrijgestelde bedrijfsvoorheffing maakt, staat uitgelegd in een kort cijfervoorbeeld op de site van de FOD Financiën.