De overstap naar structureel telewerk?

02/03/2021

Steeds meer bedrijven stappen over van ‘occasioneel’ naar ‘structureel’ thuiswerk. ‘Structureel’ betekent dat jij als werkgever beslist dat ook na de coronaperiode regelmatig thuiswerk zal blijven bestaan.

Maar... heeft dit dan invloed op voordelen zoals maaltijdcheques of de forfaitaire onkostenvergoeding die de werknemer krijgt?

 

Welke voordelen veranderen of ondervinden invloed?

1) De werkgever is niet langer verplicht een vergoeding voor woon-werkverkeer te betalen voor de verplichte thuiswerkdagen. Indien de werknemer een maand- of jaarabonnement heeft aangekocht, dan moet de werkgever wel nog steeds tussenkomen bij de betaling hiervan.

2) Aangezien de werknemer minder kilometers aflegt, zal dit resulteren in minder brandstofkosten voor de werkgever in het geval van een tankkaart.

3) Ook internet- en communicatiekosten voor het telewerk moeten vergoed worden. Eveneens de kosten voor installatie, werking, onderhoud en de afschrijving van de nodige IT-apparatuur komen ten laste van de werkgever.

Je kan hiervoor werken met een forfaitaire onkostenvergoeding voor de uitvoeringskosten van het telewerk.

 

Wat verandert er niet?

1) Voordelen die betrekking hebben tot het bezit van een bedrijfswagen veranderen niet. Eveneens blijft de solidariteitsbijdrage die je als werkgever moet betalen hetzelfde.

Tip: Het kan wel interessant zijn om de bijdrage in het leasecontract te herberekenen indien dit gebaseerd wordt op het aantal gereden kilometers!

2) Ook het bedrag aan maaltijdcheques waarop de werknemer recht heeft, verandert niet. Het bedrag verschilt namelijk niet met een gewone werkdag (op kantoor).

3) Forfaitaire onkostenvergoedingen niet gelinkt aan het thuiswerk kunnen mogelijks gewoon doorlopen. Zijn deze bijvoorbeeld gelinkt aan het werken van de werknemer onsite bij klanten en gebeurt dit nog steeds zo? Dan blijft deze vergoeding gewoon bestaan.

 

Kortom: schakel je over naar structureel telewerk, dan is er wel wat stof om over na te denken!

Neem dus zeker tijdig contact met ons op om hier het nodige voor uit te werken.